<

Shqetësimi i zorrëve (kolikat): Çfarë është dhe çfarë të bëni kur paraqitet te foshnja juaj?

Ju kaloni muaj duke parashikuar ardhjen e foshnjes suaj të vogël si dhe duke u përgatitur për rolin tuaj si nënë, madje edhe për netët me të qara dhe pa gjumë.

Ju kaloni muaj duke parashikuar ardhjen e foshnjes suaj të vogël si dhe duke u përgatitur për rolin tuaj si nënë, madje edhe për netët me të qara dhe pa gjumë. Por disa foshnje – deri në 26% – qajnë shumë më tepër se të tjerat, duke i lënë prindërit e rinj të stresuar dhe të lodhur. Nëse foshnja juaj  qan pa ngushëllim pa ndonjë arsye të dukshme – nuk është i uritur, i lagur, i lodhur, shumë i nxehtë ose shumë i ftohtë – mund të ketë shqetësime në zorrë (kolika).

ÇFARË JANË SHQETËSIMET E ZORRËVE (KOLIKAT)?

Megjithëse nuk ka ndonjë test mjekësor për të përcaktuar nëse një foshnjë është duke përjetuar shqetësime në zorrë apo jo, pediatrit shpesh përdorin "rregullin tre". Kjo është episode e të qarit të tepruar dhe të pangushëllueshëm për më shumë se tre orë në ditë, tre ditë në javë, për një periudhë prej tre javësh me radhë në një fëmijë të shëndetshëm. E qara është shpesh më e keqe në mbrëmje, por mund të ndodhë në çdo kohë të ditës. Indikacione të tjera që fëmija juaj mund të përjetojë shqetësime në zorrë përfshijnë tërheqjen e këmbëve lart ose goditjen e tepërt të këmbëve ndërsa qan, shtrëngon grushtat ose qan aq shumë saqë skuqet në fytyrë. Nëse foshnja juaj shfaq simptoma të tilla, duhet të flisni me pediatrin tuaj për të përjashtuar çdo shkak tjetër të mundshëm përpara se të supozoni se ka shqetësime në zorrë (kolika).

Kolikat  në vetvete nuk janë të dëmshme, por mund të afektojnë jetën tuaj familjare, duke ndikuar në marrëdhëniet tuaja e madje edhe në shëndetin mendor. Megjithatë, do të jeni të kënaqur kur të kuptoni se janë të përkohshme. Ndërsa shpesh arrin kulmin në moshën 6 deri në 8 javëshe, në shumicën e rasteve simptomat zhduken rreth muajit të katërt, më së voni në muajin e gjashtë. Gjatë kësaj periudhe sfiduese për prindërit e rinj, është e rëndësishme të mbani mend se nuk duhet të keni frikë të kërkoni ndihmë dhe mbështetje. 

ÇFARË SHKAKTON KOLIKAT?

Pavarësisht se është një shkak kaq i zakonshëm i shqetësimit për kaq shumë prindër, ende nuk ka një përgjigje përfundimtare për këtë pyetje. Disa mjekë i konsiderojnë kolikat si një pjesë të natyrshme të zhvillimit të foshnjës tuaj, në veçanti të sistemit të tretjes. Përveç kësaj, disa faktorë të jashtëm mund të përkeqësojnë simptomat. Njëra është mënyra se si ushqehet fëmija juaj. Nëse e ushqeni nga shishja, sigurohuni që të mos gëlltisë shumë ajër - lëreni qumështin të pushojë pas shkundjes dhe mbajeni shishen në mënyrë që maja të mbushet me qumësht ndërsa ushqehet. Nëse jeni duke ushqyer me gji, është po aq e rëndësishme të siguroheni që fëmija juaj të jetë i puthitur siç duhet gjatë ushqyerjes. Mos keni turp të kërkoni ndihmë për këtë, nuk është gjithmonë një arritje e lehtë!

Së dyti, merrni parasysh se çfarë po ha fëmija juaj. Nëse foshnja juaj ushqehet me qumësht gjiri, ia vlen të shikoni dietën tuaj, pasi ajo mund të ndikojë në qumështin tuaj të gjirit. Mund të ketë kuptim të shmangni ushqimet që mund të shkaktojnë gazra si bishtajoret, lulelakra, brokoli ose produktet e qumështit. Provoni të bëni ndryshime të vogla në dietën tuaj dhe të vëzhgoni se si kjo ndikon tek i vogli juaj. Nëse jeni duke përdorur formulë, mund të flisni me pediatrin tuaj për kalimin në një lloj tjetër. Megjithatë, nuk është e këshillueshme që ta ndryshoni shumë shpesh ose pa u konsultuar, pasi kjo mund të rëndojë më tej sistemin e tyre tretës.

ÇFARË MUND TË BËJ KUR FËMIJA IM PERJETON KOLIKA?

Ndërsa nuk ka një kurë mrekullie, ka disa gjëra që mund të bëni për të ndihmuar në qetësimin e fëmijës tuaj dhe lehtësimin e simptomave:

  • “Mbajtja në bel”: shtrirja e të voglit tuaj me fytyrë poshtë në parakrah me kokën në dorë mund të ndihmojë në lehtësimin e gazërave. Kjo mbajtje ushtron presion të lehtë mbi barkun e tyre, duke ndihmuar në çlirimin e tensionit në bark.
  • Fërkimi i barkut: Me duar të ngrohta, ju mund të mbani pëllëmbën e dorës mbi barkun e foshnjës dhe më pas përdorni gishtin tregues dhe të mesëm për të tërhequr ngadalë dhe butësisht rrathë në drejtim të akrepave të orës në barkun e tyre. Vetëm disa minuta masazh mund të ofrojnë lehtësim. Pas ushqyerjes, duhet të prisni nga 30 minuta deri në një orë përpara se të masazhoni fëmijën tuaj.
  • Lëvizja: Shumë foshnja përfitojnë nga lëvizja kur përjetojnë shqetësime në zorrë. Ju mund ta mbani fëmijën rreth shtëpisë tuaj, ta çoni për një gjiro të shkurtër me makinë ose një shëtitje në karrocë – lëvizjet e lehta dhe ritmike shpesh ndihmojnë për ta çuar fëmijën për të fjetur. Shumë lavdërojnë gjithashtu përfitimet e veshjes së foshnjës në një mbajtëse krahërori. Fëmija juaj do të qetësohet duke qenë kaq afër jush dhe ritmet tuaja (ecja, rrahjet e zemrës, etj.) mund të kenë një efekt relaksues. Por mos harroni, çdo fëmijë dhe prind është i ndryshëm, kështu që shikoni se çfarë funksionon për ju dhe familjen tuaj.

Meqenëse mikroflora e zorrëve tek foshnjat është ende në zhvillim, ata gjithashtu mund të kenë nevojë për plotësim të mikrobiotës. Suplementet e provuara dhe të testuara të BioGaia përmbajnë Limosilactobacillus reuteri Protectis, një bakter që gjendet natyrshëm në mikrobiotën e të porsalindurve. Studime të shumta kanë treguar se janë 100% të sigurta për fëmijën tuaj dhe pa efekte anësore. Pa shije dhe në formë pikash ato mund të jepen në lugë ose të shtohen në qumësht ose ujë.

Më e rëndësishmja, këtu nuk duhet të ndiheni vetëm. Kolikat prekin shumë foshnja dhe nuk duhet të nënkuptojë se fëmija juaj është i sëmurë ose i pakënaqur. Nëse mendoni se foshnja juaj mund të ketë kolika, ju lutemi shkoni të shihni pediatrin tuaj për të përjashtuar çdo shkak tjetër të mundshëm dhe për të marrë ndihmë dhe mbështetje.

Buy Online

Buy Biogaia products Online

We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK