Kapsllëku - i zakonshëm dhe i pakëndshëm

Deri në 30% të fëmijëve preken nga kapsllëku në një moment. Meqenëse shumica e rasteve tregojnë mungesë të shkakut organik, ato shpesh diagnostikohen si kapsllëk funksional.

Problemet me kapsllëkun mund të fillojnë në periudha të ndryshme të jetës së një fëmije. Megjithatë, afërsisht 40% e fëmijëve me kapsllëk funksional zhvillojnë simptoma gjatë vitit të tyre të parë, shpesh gjatë kalimit nga qumështi i gjirit në formulat e qumështit pluhur, ose gjatë futjes së ushqimit të ngurtë. Fëmijë të tjerë zhvillojnë simptoma gjatë stërvitjes në tenxhere, midis moshës dy deri në katër vjeç. Studiuesit tani besojnë se kapsllëku funksional mund të lidhet me dismotilitetin e zorrëve dhe një shqetësim në mikrobiotë.  

Cilat janë shenjat?

Nëse një fëmijë më i vogël se katër vjeç shfaq dy ose më shumë nga simptomat e mëposhtme të kapsllëkut brenda një muaji, prindërit duhet të kërkojnë këshilla mjekësore:

  • dy ose më pak lëvizje të zorrëve në javë

  • jashtëqitje të forta dhe të thata që janë të vështira ose të dhimbshme për t'u kaluar

  • jashtëqitje me diametër të madh

  • dhimbje barku ose fryrje

  • shenja të tjera të kapsllëkut përfshijnë humbjen e oreksit ose përpjekjet për të shmangur tualetin.

 

Ndërsa një periudhë e kapsllëkut është normale herë pas here, nëse zgjat dy javë ose më shumë, mund të jetë kronik dhe prindërit duhet të konsultohen me mjekun e tyre.

Çfarë mund të ndihmojë?

Më së shpeshti i jepet faji ushqimit kur bëhet fjalë për kapsllëkun tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Kapsllëku është mjaft i pazakontë gjatë fazës "vetëm të lëngshme" nëse i vogli merr mjaftueshëm lëngje.

Nëse jashtëqitja e foshnjës nuk është e butë, kjo mund të jetë një shenjë e një alergjie ndaj proteinave të qumështit. Më pas është koha për të parë dietën e nënës – një zgjidhje mund të jetë anashkalimi i bulmetit gjatë periudhës së ushqyerjes me gji. Foshnjat vetëm me formulë kanë një rrezik më të lartë të kapsllëkut – formula mund të jetë një sfidë për zhvillimin e sistemit të tyre tretës ose mund të shkaktojë gjithashtu një alergji ndaj proteinave të qumështit. 

Jashtëqitja e foshnjës do të ndryshojë natyrshëm në konsistencë dhe frekuencë kur ata fillojnë të hanë ushqim të ngurtë. Nëse ata vuajnë nga kapsllëku gjatë kësaj faze, rritja e marrjes së ujit, çajit ose lëngjeve të tjera jo të ëmbëlsuara mund të aktivizojë traktin tretës dhe të sigurojë lehtësim. Ushqimet me fibra të larta si kumbullat gjithashtu mund të ndihmojnë në lëvizjen e zorrëve.  

Hulumtimet e reja tregojnë se probiotikët, si Lactobacillus reuteri Protectis, gjithashtu mund të ribalancojnë florën e zorrëve dhe të mbështesin trupin e fëmijës në kthimin e lëvizjeve të zorrëve në normalitet. Prindërit duhet të vizitojnë një pediatër nëse ndihen të pasigurt dhe nuk duhet të përdorin laksativë përveç nëse këshillohen nga një mjek.  

Dhimbjet e barkut (Kolikat)

Pavarësisht se është mjaft e zakonshme tek foshnjat e vogla, ka ende shumë paqartësi rreth dhimbjeve të barkut tek foshnjat. Lexoni për të mësuar më shumë rreth kësaj gjendje.

lexo më shumë

Regurgitimi

Regurgitim, pështymë – këto terma përshkruajnë qumështin që sjell një fëmijë gjatë ose pas ushqyerjes. Ndërsa duket alarmante, është e zakonshme teksa zhvillohet tretja e tyre.

lexo më shumë

Antibiotikët

Nëse një foshnjë ka një infeksion bakterial, mund të ketë nevojë për antibiotikë për ta rikthyer shëndetin. Në raste të tilla, është thelbësore t'i jepni trupave të tyre të vegjël mbështetjen që u nevojitet.

lexo më shumë
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK