Regurgitimi - një arsye për t'u shqetësuar?

Shumica e foshnjave janë të lumtura dhe të shëndetshme edhe nëse pështyjnë shpesh. Mund të jetë mjaft shqetësuese për prindërit, por është pjesë e procesit të zhvillimit natyror dhe zakonisht nuk ka asgjë për t'u shqetësuar. Stomaku i foshnjës duhet të mësojë të zbrazet siç duhet dhe mund të duhen javë ose muaj për ta bërë atë siç duhet.

Regurgitimi është shumë i zakonshëm tek foshnjat e vogla dhe shpesh ndodh pas ushqyerjes. Pështyma është e lëngshme dhe mund të duket njësoj si formula ose qumështi që sapo keni ushqyer. Tek foshnjat, sfinkteri i ezofagut që pengon ushqimin të rrjedhë përsëri drejt gojës nuk është plotësisht i formuar. Për më tepër, lëvizshmëria gastrointestinale nuk është zhvilluar plotësisht. Të dy aspektet mund të çojnë në regurgitim. Megjithatë, zakonisht zhduket gradualisht gjatë vitit të parë, ndërsa trakti tretës piqet dhe fëmija fillon të kalojë më shumë kohë në një pozicion vertikal. 

Si të ndihmoni?

Një ekuilibër i shëndetshëm i baktereve në zorrën tonë është thelbësor për funksionimin e duhur të sistemit tretës. Megjithatë, bakteret atje jo vetëm që ndihmojnë në tretjen e ushqimit tonë, por ndikojnë edhe në lëvizshmërinë gastrointestinale.

Lëvizshmëria gastrointestinale është lëvizja që "çon" ushqimin përmes traktit tretës dhe jashtë trupit. Kur lëvizshmëria gastrointestinale ndërpritet, mund të duhet më shumë kohë që ushqimi të lëvizë nëpër traktin tretës dhe në zorrën e hollë, gjë që mund të shkaktojë regurgitim. Disa të vegjël janë shumë të ndjeshëm ndaj mjedisit të tyre, kështu që mund të ndihmojë në shmangien e faktorëve shkatërrues gjatë ushqyerjes. Qëllimi është të qetësojë foshnjën dhe të sigurojë rehati - një dhomë e qetë me ndriçim të zbehtë dhe tinguj të këndshëm e të butë mund ta bëjë foshnjën të ndihet më rehat.
Përveç kësaj, produktet probiotike BioGaia që përmbajnë Lactobacillus reuteri Protectis mund të ndihmojnë në promovimin e lëvizshmërisë së shëndetshme të traktit gastrointestinal duke përforcuar bakteret e mira në zorrën e foshnjës dhe nga ana tjetër, të zvogëlojnë shpeshtësinë e regurgitimit. 

Diarrea

Diarreja shfaqet shumë shpejt. Meqenëse të vegjlit janë në një rrezik më të lartë për të humbur shumë lëngje, është thelbësore të dini se si të kujdeseni për foshnjën gjatë kësaj periudhe të vështirë.

lexo më shumë

Sistemi imunitar

Zorrët luan një rol vendimtar në funksionin e sistemit imunitar. Pra, vitet e para të jetës janë veçanërisht të rëndësishme pasi trupi i një fëmije ndërton imunitetin e tij.

lexo më shumë

Kapsllëku

Pavarësisht se është diçka që shumë fëmijë mund ta përjetojnë, kapsllëku mund të jetë ende një tabu. Këtu shikojmë shkaqet dhe veprimet e rekomanduara.

lexo më shumë

Dhimbjet e barkut (Kolikat)

Pavarësisht se është mjaft e zakonshme tek foshnjat e vogla, ka ende shumë paqartësi rreth dhimbjeve të barkut tek foshnjat. Lexoni për të mësuar më shumë rreth kësaj gjendje.

lexo më shumë
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK