Antibiotikët - miq dhe armiq

Kur një i vogël është i sëmurë, padyshim që të dy prindërit dhe mjekët duan ta bëjnë atë të shëndetshëm sa më shpejt të jetë e mundur. Në disa raste, kjo nënkupton marrjen e antibiotikëve.

Antibiotikët janë ilaçe thelbësore që luftojnë infeksionet bakteriale dhe shpëtojnë jetë. Por trajtimi me antibiotikë nuk është lojë; është një mjekim shumë serioz që duhet marrë vetëm kur është e nevojshme dhe nën mbikëqyrje të afërt.

Nëse një foshnjë ka një infeksion bakterial dhe ka nevojë për antibiotikë, është thelbësore që prindërit të ndjekin me kujdes udhëzimet, duke përfshirë kohëzgjatjen e mjekimit. Prindërit duhet të lexojnë fletëudhëzimin e paketimit të përfshirë me çdo ilaç dhe të njihen me efektet anësore që shfaqen shpesh ose rrallë përpara se të fillojnë trajtimin. Nëse një fëmijë shfaq efekte anësore, prindërit duhet të kërkojnë menjëherë këshilla mjekësore.  

Antibiotikë dhe zorrë të shëndetshme

Ashtu si fjala probiotik mund të përkthehet në "për jetën", antibiotikët do të thotë "kundër jetës", pasi ata ose vrasin ose pengojnë rritjen e patogjenëve që shkaktojnë infeksione bakteriale.

Problemi është se një antibiotik nuk mund të bëjë dallimin midis baktereve të mira dhe të këqija dhe kështu shkatërron edhe ato të mira.

Si rezultat, foshnjat dhe të vegjlit (mund t'i ndodhë të gjithëve) që marrin antibiotikë mund të përjetojnë fryrje, të përziera, të vjella dhe diarre. Për një partneritet të përsosur, një suplement probiotik (që përmban Lactobacillus reuteri Protectis, për shembull) mund të merret gjatë trajtimit me antibiotikë për të përmirësuar florën e zorrëve me baktere të mira dhe për të rivendosur ekuilibrin në traktin tretës. 

Diarrea

Diarreja shfaqet shumë shpejt. Meqenëse të vegjlit janë në një rrezik më të lartë për të humbur shumë lëngje, është thelbësore të dini se si të kujdeseni për foshnjën gjatë kësaj periudhe të vështirë.

lexo më shumë

Sistemi imunitar

Zorrët luan një rol vendimtar në funksionin e sistemit imunitar. Pra, vitet e para të jetës janë veçanërisht të rëndësishme pasi trupi i një fëmije ndërton imunitetin e tij.

lexo më shumë
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK