Çfarë janë bakteret?

Bakteret janë mikroorganizma, ose mikrobe, që mund të gjenden kudo. Disa lloje bakteresh madje jetojnë brenda dhe mbi organizma të tjerë, siç janë njerëzit. 

Si forma e parë e jetës që ka ekzistuar në tokë, ato kanë diktuar kushtet e ekzistencës sonë që në fillim. Lactobacillus reuteri është një shembull i baktereve që ka evoluar në simbiozë me njerëzit. Sot, ne e dimë se bakteret përbëjnë një pjesë integrale të trupit tonë. Foshnjat lindin pothuajse sterile dhe bakteret fillojnë të kolonizohen shpejt në trupat e tyre të vegjël - lëkurën, gojën dhe më e rëndësishmja në traktin gastrointestinal. Këto baktere vazhdojnë të rriten në numër dhe të diversifikohen deri në moshën tri vjeçare.

40,000,000,000,000

Bakteret dhe mikrobiota e njeriut

Trupat tanë janë shtëpia e një sërë mikroorganizmash të quajtur mikrobiota, nga të cilat bakteret janë lojtarët më të mëdhenj, duke i bërë ato thelbësore për shëndetin tonë. Gjetjet e reja madje sugjerojnë se ne kemi dy herë më shumë qeliza bakteriale në trupin tonë sesa qeliza të trupit të njeriut. Këto baktere quhen mikrobiota e njeriut dhe janë jashtëzakonisht thelbësore për shëndetin e njeriut.

Shpesh i referuar si një organ më vete, është e kuptueshme që studiuesit janë të etur për të kuptuar më shumë për rëndësinë e mikrobiotës. Ndërsa numrat e disponueshëm janë shpesh të paqëndrueshëm, informacionet e reja pretendojnë se mikrobiota jonë përmban rreth 40 trilion baktere (400-4000 lloje të ndryshme), që përbëjnë një deri në dy kilogramë të peshës së trupit tonë dhe të vendosura kryesisht në zorrë. Pra, është e qartë për të parë pse është thelbësore për të ruajtur kolonizimin adekuat të baktereve brenda nesh.

Thelbësore për jetën

Sot ne jemi të vetëdijshëm për përfitimet e baktereve për trupin dhe rolin jetësor që ato luajnë për shëndetin tonë. Ashtu si ajri, uji dhe ushqimi janë thelbësore për jetën e njeriut, ashtu janë edhe bakteret. Një funksion kyç është të mbështesë sistemin imunitar dhe të na mbrojë nga sëmundjet.

Çdo ditë, bakteret e mira brenda nesh sigurojnë linjën e parë të mbrojtjes kundër baktereve të këqija, të njohura edhe si patogjenë. Duke vepruar kështu, ata mbështesin dhe edukojnë sistemin tonë imunitar. Për më tepër, ato ndihmojnë sistemin tonë të tretjes dhe mbështesin trupin në thithjen e lëndëve ushqyese dhe prodhimin e vitaminave si vitamina B dhe K. Disa studime madje sugjerojnë se bakteret e mira në zorrët tona mund të ndikojnë në trurin dhe disponimin tonë. 

Shëndeti i zorrëve në kohët moderne

Stili ynë i jetesës ka ndryshuar në mënyrë dramatike gjatë 50 viteve të fundit. Mënyrat moderne të jetesës me rritje të urbanizimit dhe ndryshimeve në shprehitë tona të të ngrënit kanë shkaktuar gjithashtu ndryshime në mikrobiotën tonë.

Shprehitë e stilit të jetesës, si një dietë e pabalancuar që përmban shumë ushqime të përpunuara, kafe dhe alkool, ose ushtrimet e tepërta mund të ndikojnë në mikrobiotën tonë.

Njëlloj, përdorimi i antibiotikëve dhe barnave të tjera dhe higjiena obsesive mund të ndikojnë në mikrobiotën duke eliminuar bakteret e këqija dhe të mira. Lindja me prerje cezariane gjithashtu mund të shqetësojë përbërjen e mikroflorës në trupin e të porsalindurve. Produktet BioGaia që përmbajnë Lactobacillus reuteri janë zhvilluar për të mbështetur florën e zorrëve të trupit dhe për të rivendosur ekuilibrin. 

Çfarë janë probiotikët

"Probiotikët" është një term i përgjithshëm për mikroorganizmat e gjallë që janë të dobishëm për trupin - disa madje i quajnë ato baktere "miqësore". Lexoni për më shumë informacion mbi këta ndihmës të vegjël.

lexo më shumë

Limosilaktobacillus reuteri

Produktet BioGaia përmbajnë mikrobe të gjalla nga soji probiotik Limosilactobacillus reuteri. Një nga probiotikët më të mirë-hulumtuar në dispozicion, është edhe efektiv dhe i sigurt.

lexo më shumë

Rëndësia e baktereve

Probiotikët janë baktere të mira që nxisin një zorrë të shëndetshme. Kur janë në ekuilibër, bakteret e mira mbrojnë trupin tonë kundër baktereve të dëmshme. Por ndonjëherë ato kanë nevojë për mbështetje për të lulëzuar.

lexo më shumë

Shëndeti i zorrëve

Bakteret jetojnë në lëkurën tonë, në gojë dhe në hundë, por mbi të gjitha në zorrët tona. Pra, nuk është për t'u habitur që zorra jonë luan një rol të rëndësishëm për sistemin imunitar të trupit.

lexo më shumë
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK