Simptomat

Për shkak të dietës së tyre, jashtëqitja e foshnjës mund të ndryshojë në ngjyrë dhe strukturë dhe është shumë më e butë se e një të rrituri. Por nëse befas bëhet shumë më i lirshëm ose i lëngshëm dhe/ose vjen më shpesh dhe në sasi më të mëdha, mund të jetë diarre. Diarreja përkufizohet si tre ose më shumë jashtëqitje të lirshme ose të lëngshme në ditë ose kalime më të shpeshta se normalja (Referenca: OBSH).

Fatkeqësisht, nuk ka familje ku nuk kanë as edhe një periudhë të vetme diarreje apo të vjellash dhe kjo mund të shkaktojë shqetësim të madh. Simptoma të tilla mund të shkaktohen nga shumë gjëra, duke përfshirë shqetësimin e stomakut ose infeksionet virale dhe bakteriale. Në një foshnjë ndryshe të shëndetshme, diarreja zakonisht shkaktohet nga një infeksion që shkakton inflamacion të stomakut dhe zorrëve, i cili quhet gastroenterit akut. Një foshnjë mund të shfaqë edhe simptoma të tjera si të vjella, dhimbje stomaku ose ethe. Shumica e rasteve nuk zgjasin më shumë se një javë, por është e rëndësishme të njihen shenjat sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi trupat e tyre të vegjël janë në rrezik të shtuar të dehidrimit gjatë një periudhe diarreje.

E rëndësishme!

Prindërit duhet të kërkojnë këshilla mjekësore nëse një fëmijë nën gjashtë muajsh zhvillon diarre.

Dehidrimi – rreziku kryesor!

Meqenëse foshnjat dhe të vegjlit mund të dehidratohen shumë shpejt, është thelbësore të njihen shenjat e dehidrimit – duke i kushtuar vëmendje të veçantë mënyrës se si sillet një foshnjë ose foshnjë me diarre.

Dehidrimi ndodh kur trupi humbë më shumë lëngje sesa merr. Meqenëse diarreja pengon zorrët të përthithë ujin dhe kripërat në mënyrë efektive, mund të pasojë dehidrimi. Shenjat e dehidrimit përfshijnë pasivitetin, përgjumjen dhe më pak pelena të lagura. Prindërit duhet të konsultohen menjëherë me një mjek nëse një fëmijë ose foshnjë shfaq shenja dehidrimi. Ata gjithashtu duhet ta bëjnë këtë nëse i vogli ka një temperaturë mbi 39°C, një gjendje mjekësore themelore, gjak në jashtëqitje ose të vjella, dhimbje të forta stomaku ose nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se 3-4 ditë. 

Çfarë mund të ndihmojë?

Para së gjithash, është thelbësore të parandaloni dehidrimin duke ushqyer një fëmijë ose foshnjë që vuan nga diarreja me lëngje shtesë, mundësisht me gllënka të vogla dhe të shpeshta.

Megjithatë, lëngjet e frutave ose pijet me gaz mund të përkeqësojnë simptomat dhe duhen shmangur. 

Sapo të kthehet oreksi i fëmijës, prindërit mund t'i ushqejnë rregullisht me pjesë të vogla të dietës së tyre të zakonshme (qumësht ose ushqime të ngurta).Ajo që mund të nevojitet gjithashtu gjatë diarresë është plotësimi i mikrobiotës gastrointestinale. Produktet BioGaia që përmbajnë bakterin e patentuar të acidit laktik Lactobacillus reuteri Protectis janë krijuar posaçërisht për të plotësuar florën e zorrëve. 

Kur të kërkoni këshilla mjekësore?

Në shumë raste, nuk keni nevojë të kërkoni këshilla mjekësore. Sidoqoftë, duhet të vizitoni një mjek nëse fëmija juaj:

  • është nën 6 muaj – shkoni menjëherë te mjeku!

  • ka një gjendje mjekësore themelore, p.sh. probleme me zemrën ose veshkat, diabet, lindje të parakohshme

  • ka një temperaturë mbi 39°C / 102°F

  • duket se është i dehidratuar

  • ka gjak në diarre ose të vjella

  • ka dhimbje të forta stomaku

  • ka simptoma që nuk qetësohen, p.sh. të vjella për më shumë se 1 ose 2 ditë ose diarre për më shumë se 3 ose 4 ditë

Trajtimi i diarresë dhe të vjellave

Nëse një fëmijë vuan nga diarrea ose të vjella, ai duhet të marrë ilaçe vetëm nëse i përshkruhet nga mjeku. Megjithatë, prindërit mund të ndërmarrin hapa për të rivendosur ekuilibrin në florën e zorrëve të të voglit duke e plotësuar me pika ose tableta BioGaia.

Këto përmbajnë mikrobe aktive të gjalla nga lloji bakterial Lactobacillus reuteri Protectis, të cilat janë vërtetuar se rivendosin ekuilibrin natyror bakterial në zorrë dhe reduktojnë ashpërsinë e diarresë dhe të vjellave. 

Kapsllëku

Pavarësisht se është diçka që shumë fëmijë mund ta përjetojnë, kapsllëku mund të jetë ende një tabu. Këtu shikojmë shkaqet dhe veprimet e rekomanduara.

lexo më shumë

Antibiotikët

Nëse një foshnjë ka një infeksion bakterial, mund të ketë nevojë për antibiotikë për ta rikthyer shëndetin. Në raste të tilla, është thelbësore t'i jepni trupave të tyre të vegjël mbështetjen që u nevojitet.

lexo më shumë

Dhimbjet e barkut (Kolikat)

Pavarësisht se është mjaft e zakonshme tek foshnjat e vogla, ka ende shumë paqartësi rreth dhimbjeve të barkut tek foshnjat. Lexoni për të mësuar më shumë rreth kësaj gjendje.

lexo më shumë
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK