Çfarë është dhimbje barku?

Shumë foshnje vuajnë nga dhimbje barku në muajt e parë të jetës. Ndërsa nuk ka një përgjigje përfundimtare për pyetjen se çfarë shkakton dhimbje barku tek foshnjat, efekti i saj është i qartë - një fëmijë i pangushëllueshëm dhe nëna dhe baballarë të stresuar.

Edhe pse është kaq e zakonshme, ka pak ose aspak ilaçe për të lehtësuar simptomat e dhimbjes së barkut. Por disa studime sugjerojnë se foshnjat me dhimbje barku mund të përjetojnë një shqetësim të tillë sepse përbërja e baktereve të mira dhe të këqija në zorrën e tyre të vogël është e pabalancuar. Probiotikët si Lactobacillus reuteri Protectis mund të ndihmojnë në rivendosjen e ekuilibrit duke rritur bakteret e mira në zorrë. Shenjat e dhimbjes së barkut shpesh arrijnë kulmin midis gjashtë dhe tetë javëve të para të jetës së foshnjës, kështu që nuk është kurrë herët për të plotësuar florën e tyre të zorrëve. 

Kur ka një fëmijë dhimbje barku (kolika)?

Kriteret më të zakonshme që përdoren për të diagnostikuar dhimbje barku është fillimisht mosha. Në shumicën e rasteve, dhimbja e barkut prek foshnjat nën katër muaj. Së dyti, nëse foshnja ka periudha me të qara të përsëritura dhe të zgjatura, ngatërrese ose nervozizm që ndodhin pa ndonjë shkak të dukshëm dhe nuk mund të parandalohen ose zgjidhen nga kujdestarët.

Kjo e qarë e pangushëllueshme zgjat të paktën tre orë në ditë, tri ditë në javë, të paktën një javë në një fëmijë të shëndetshëm. Të vegjlit shpesh qajnë aq shumë sa skuqen në fytyrë, disa bëjnë edhe grushta të shtrënguar dhe ngrenë këmbët duke qarë. Indikatori ynë i dhimbjes së barkut mund të japë një ide nëse një fëmijë mund të vuajë nga kolika apo jo. Megjithatë, ky indikator nuk është një zëvendësim për një pediatër. 

Çfarë e shkakton dhimbje barku tek foshnjat?

Përgjigja e shkurtër është: askush nuk e di me siguri. Pavarësisht dekadave të hulumtimit, shkaqet ose shkaqet e mundshme të dhimbjes së barkut të foshnjës nuk janë eksploruar ende plotësisht.

Ajo që ne dimë sot është se ka të ngjarë të jetë një kombinim i disa faktorëve – psikologjikë, socialë dhe/ose biologjikë. Vitet e fundit, studiuesit kanë filluar të shqyrtojnë rolin e florës së tretjes. Studimet klinike që krahasuan foshnjat me dhimbje barku me foshnjat e shëndetshme zbuluan një numër më të ulët të baktereve lactobacillus dhe përqëndrime më të larta të baktereve të dëmshme (kryesisht koliforme) në traktin tretës të foshnjave me dhimbje barku. Mosbalancime të tilla mund të çojnë në probleme të ndryshme, duke përfshirë dhimbje barku. Është shumë e rëndësishme të mos e lini fëmijën vetëm kur ai qan. Prindërit duhet të bëjnë çdo gjë të mundshme për të qetësuar foshnjën – lëkundje, këndim, përqafim ose kapjen e “tigrit në pemë”, ku e mbështjellni fëmijën përgjatë parakrahut, me bark poshtë. 

Faktet kryesore për dhimbje barku

Simptomat që lidhen me dhimbje barku mund të jenë shumë frustruese për prindërit e rinj, këtu janë disa fakte kryesore që mund t'i bëjnë disa aspekte më të qarta.

  • Një foshnjë me dhimbje barku nuk është një fëmijë jo i shëndetshëm

  • Simptomat janë me origjinë të panjohur - çdo burim tjetër duhet të përjashtohet nga një pediatër

  • E qara është shpesh më e keqe në mbrëmje, por mund të ndodhë në çdo kohë të ditës

  • Kolika shpesh arrin kulmin midis gjashtë dhe tetë javësh

  • Kolika zakonisht përfundon në moshën rreth katër muajsh

  • Studimet tregojnë se foshnjat me dhimbje barku kanë një përqendrim më të ulët të disa llojeve të baktereve të shëndetshme të zorrëve

Ofrimi i bakterieve të mira si Limosilactobacillus reuteri Protectis mund të ndihmojë në rivendosjen e ekuilibrit.

Kujdesi për fëmijën

Para së gjithash, prindërit duhet të eliminojnë shkaqe të tjera të mundshme për të qarat e të voglit, p.sh., uria, pelenat e ndotura ose ethet. Më pas, ka disa rregulla të arta për të reduktuar rrezikun e dhimbjes së barkut:

  • Teknika e saktë e ushqyerjes me gji do ta ndalojë fëmijën të gëlltisë shumë ajër gjatë ushqyerjes. Është gjithashtu e rëndësishme të mos e teproni me ushqim

  • Nënat që ushqehen me gji duhet të shmangin ushqimet që mund të shkaktojnë erë, si p.sh. bishtajat dhe perimet krucifere, ndërsa ata që ushqehen me shishe mund të provojnë të përdorin një formulë për foshnjat e ndjeshme për të balancuar mikroflorën. 

Diarrea

Diarreja shfaqet shumë shpejt. Meqenëse të vegjlit janë në një rrezik më të lartë për të humbur shumë lëngje, është thelbësore të dini se si të kujdeseni për foshnjën gjatë kësaj periudhe të vështirë.

lexo më shumë

Sistemi imunitar

Zorrët luan një rol vendimtar në funksionin e sistemit imunitar. Pra, vitet e para të jetës janë veçanërisht të rëndësishme pasi trupi i një fëmije ndërton imunitetin e tij.

lexo më shumë

Dhimbjet e barkut (Kolikat)

Pavarësisht se është mjaft e zakonshme tek foshnjat e vogla, ka ende shumë paqartësi rreth dhimbjeve të barkut tek foshnjat. Lexoni për të mësuar më shumë rreth kësaj gjendje.

lexo më shumë

Kapsllëku

Pavarësisht se është diçka që shumë fëmijë mund ta përjetojnë, kapsllëku mund të jetë ende një tabu. Këtu shikojmë shkaqet dhe veprimet e rekomanduara.

lexo më shumë
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK